AKTUALNOŚCI

Więcej lokali bez dymuWięcej lokali bez dymu

Przepisy, które wejdą w życie od listopada, wprowadzą m.in. zakaz palenia papierosów w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych. Za puszczenie dymka w takim miejscu zapłaci się do 500 zł kary. Zakaz egzekwować będzie straż miejska, policja i pracownicy sanepidu. Jeśli właścicielowi lokalu będzie zależało na palących gościach, może stworzyć palarnię. Nie ma jednak mowy o wydzielaniu osobnego kącika w tym samym pomieszczeniu czy oddzielaniu palacy od niepalących parawanem, jak to ma miejsce teraz.

- To pomieszczenie musi być wyodrębnione. Dym z palarni nie może się przedostawać do innych pomieszczeń - mówiła (...) Małgorzata Kuncewicz z Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Podczas konferencji namiawiano jednak właścicieli lokali, aby zrezygnowali z tworzenia palarni i całkowicie uwolnili swoje lokale od papierosowego dymu.

Anna Miszczyk.

Źródło: Głos Szczeciński, z dn. 28.05.2010 r.